Selasa, November 02, 2010

Piala Emas Raja-Raja Semakin Dijunjung


SUMBER:
shaukeisports


Sabtu lalu, kerancakkan Liga Bolasepak Malaysia menghidangkan perlawanan akhir Kelantan/Negeri Sembilan, dengan Kelantan menamatkan penantian panjang untuk ditabal sebagai juara edisi 2010, syabas Kelantan.

Bermula Jumaat ini, Kejohanan yang mempunyai tinta emas bolasepak negara kita, Kejohanan Piala Emas Raja-Raja Edisi Ke-70 akan memulakan cabarannya dengan 16 pasukan bakal memulakan aksi-aksi pusingan awal diempat lokasi.

Pasukan-pasukan mengikut kumpulan adalah seperti berikut;

Kumpulan A; Perlis (Tuan Rumah), Pahang, Negeri Sembilan, Kuala Lumpur.
Kumpulan B; Kelantan (Tuan Rumah), Johor, ATM, Pulau Pinang.
Kumpulan C; Perak (Tuan Rumah), Kedah, Selangor, Melaka
Kumpulan D; MASUM (Tuan Rumah), Singapura, Terengganu, PDRM.

Jadual pertandingan suku akhir pula akan berlangsung pada 13 dan 20 November, diikuti separuh akhir 28 November dan 4 Disember manakala final pada 11 Disember 2010.

Untuk makluman, Astro Arena telah memberi kerjasama akan menyiarkan perlawanan-perlawanan kumpulan D secara langsung mulai 5 November ini. Sokongan yang diberikan Astro Arena bakal mencatat lembaran baru buat Persatuan Bolasepak Melayu Malaysia khususnya, diharapkan dengan siaran itu nanti setidak-tidaknya peminat-peminat bolasepak tempatan berpeluang untuk mengikuti satu lagi kejohanan bolasepak tempatan yang tidak kurang hebatnya.

Seperkara yang mungkin timbul nanti dikalangan para peminat kelak, kenapa tumpuan hanya diberikan terhadap kumpulan D dan tidak perlawanan-perlawanan awal kumpulan-kumpulan lain?. Inilah yang mahu saya kongsikan dengan anda semua, bahawa apa yang dimainkan oleh Astro Arena ini adalah sesuatu yang baik diperingkat awal sokongan mereka.

Mungkin tidak ramai dikalangan kita yang menyedari bahawa faktor kos merupakan perkara asas untuk melakukan sesuatu liputan, apa lagi yang bersifat "LIVE". Disamping faktor-faktor lain, kita harus memahami bahawa untuk Astro Arena menghantar krew penerbitannya ke lokasi-lokasi lain ia memerlukan perbelanjaan tinggi.

Mungkin juga sebahagian daripada kita tidak mengetahui bahawa untuk liputan sesuatu perlawanan bolasepak mahu pun sukan-sukan lain diluar Lembah Kelang, ia memerlukan perbelanjaan sekitar RM70 ke RM80 ribu bagi menampung kos penerbitan dan masa siaran sesuatu liputan. Faktor kos ini juga bergantung jumlah hari yang diperlukan untuk melakukan sesuatu liputan itu disamping pengelibatan "direct cost" lain.

Justeru itu sebagai Ahli Majlis Persatuan Bolasepak Melayu Malaysia, saya merakamkan ucapan terima kasih kepada Astro Arena dan krew penerbitannya diatas keperihatinan mereka membantu PBSMM kearah meningkatkan perhatian masyarakat khususnya memenuhi selera peminat-peminat bolasepak dinegara ini.

Bukan setakat perlawanan awal kumpulan D sahaja yang akan disiarkan secara langsung, dua perlawanan peringkat separuh akhir dan Final juga telah dipersetujui oleh Astro Arena untuk menyiarkannya secara langsung.

Saya juga turut merakamkan ucapan terima kasih kepada Puncak Niaga (M) Sdn.Bhd yang turut tampil membantu PBSMM sebagai penaja buat kali kedua berturut-turut kearah memastikan perjalanan kejohanan ini berjalan lancar.

Sehubungan itu saya menyeru kepada peminat-peminat bolasepak tempatan dilokasi-lokasi awal peringkat kelayakan, datanglah ke stadium-stadium berdekatan anda atau tontonilah saluran Astro Arena untuk sama-sama kita memeriahkan kejohanan penutup kalendar bolasepak negara, Puncak Piala Emas Raja-Raja 2010

Tiada ulasan: